Heb je een energieverbruik van meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 gas? Lees dan verder. Want dan geldt waarschijnlijk voor jouw bedrijf of instelling de verplichting om voor 1 juli aanstaande te melden welke energiebesparende maatregelen je hebt genomen en welke je nog van plan bent te gaan doen.

Doe je dit niet, dan kan de gemeente of provincie een boete opleggen.

Het doel van deze verplichting is dat bedrijven en instellingen energie gaan besparen en daar actief over nadenken. Dit is moeilijk te controleren en daarom heeft de regering besloten om de bewijslast bij de bedrijven zelf neer te leggen. Doordat bedrijven zelf moeten melden wat zij doen, weet de overheid of een bedrijf aan de wet voldoet en kan zij hierop handhaven.

Financiering nodig voor energiebesparende maatregelen? Greening Finance zoekt voor jou naar de meest voordelige financieringsvorm en bekijkt voor welke subsidies je in aanmerking komt.

Melden energiebesparende maatregelen

Op de site van RVO (www.rvo.nl) geef je via het e-loket aan welke van de voor jouw sector opgestelde energiebesparende maatregelen je hebt genomen, en als je ze (nog) niet hebt genomen, waarom niet. Als uitgangspunt gebruik je daarbij de Erkende Maatregelenlijst energiebesparing (EML) voor de bedrijfstak waarin je zit. Deze lijsten staan natuurlijk ook op de RVO-site. Zo’n lijst bevat energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Voor 19 bedrijfstakken is er een aparte EML opgesteld.

Je kunt de melding zelf doen, maar ook een door jou ingehuurde adviseur kan voor jou de melding en rapportage doen. Via het e-loket moet je wel eerst even controleren of je ook echt informatieplichtig bent. Er zijn namelijk enkele situaties waarin je geen aparte melding hoeft te doen.

EED-auditplicht

Voor grotere bedrijven is het mogelijk dat er naast de informatieplicht ook een zogenaamde ‘EED-auditplicht’ geldt voor de gehele onderneming. De EED-plicht is afhankelijk van een aantal factoren zoals het aantal werknemers, de omzet en het balanstotaal. Hiervoor is de deadline 5 december 2019.

Wij regelen het voor je

Ben je van plan energiebesparende maatregelen te treffen en zoek je financiering voor je plannen? Greening Finance zoekt voor jou naar de meest voordelige financieringsvorm en bekijkt voor welke subsidies je in aanmerking komt.

Indien gewenst helpen we je ook om alles rond te krijgen.

➝ Neem vrijblijvend contact met ons op
➝ Of bel naar 020-6157000