Ben je eigenaar van een kantoorpand van meer dan 100 m2? Vanaf 2023 moet een dergelijk gebouw minimaal Energielabel C hebben. Voldoet het pand dan niet aan de eisen, dan mag je het pand per 1 januari 2023 niet meer als kantoor gebruiken.

En vanaf 2030 zullen de eisen vermoedelijk verder verscherpt worden naar energielabel A. In 2016 had de helft van de kantoorpanden in Nederland label D of lager. Dat betekent dus dat er veel maatregelen genomen moeten worden. En wel in korte tijd. Begin je te laat met de energetische verbetering van je pand, dan kan dat je duur komen te staan.

Tekort aan vakmensen

Door het tekort aan vakmensen stijgen de prijzen snel. En als je over de maatregelen niet tijdig goede afspraken maakt met eventuele huurder(s), dan zal je als eigenaar alle kosten zelf moeten dragen. En als huurders de verhoging weigeren, heb je dan geen tijd meer naar de rechter te stappen. Schattingen zijn dat de kosten om alle kantoorgebouwen naar label C ter krijgen zo’n 860 miljoen euro bedragen.

Welke maatregelen kun je treffen?

Maatregelen om het label van je gebouw te verbeteren zijn onder meer isolatie van het dak, vervangen van de gevelbeglazing, energiezuinige verwarming en koeling (zoals door plaatsing van een HR-ketel of warmtepomp), ledverlichting en natuurlijk zonnepanelen. Veelal zijn deze maatregelen snel terug te verdienen, tussen de 3 en 7 jaar. Positief is ook dat wij diverse financieringsmogelijkheden kennen zodat je de investering niet zelf 100% hoeft voor te financieren.

Doe de check

Met de energiebesparingsverkenner kantoren kun je een indicatie krijgen hoe jouw kantoor aan de Energielabel C-verplichting kan voldoen. De verkenner geeft inzicht in de investeringskosten, de jaarlijkse besparing op energiekosten en de terugverdientijd van deze investeringen.

Elke maand onze laatste artikelen ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief ➜