Je bent mogelijk bezig met het opzetten van een financiering voor een wat complexer duurzaam energieproject. Zoals een biogas installatie, een biomassaproject of de renovatie van een gebouw. Dan kan het interessant zijn lease en andere financieringsmethoden als onderdeel in je financieringsmix op te nemen. In dit blog enkele voorbeelden van hoe dat in de praktijk zoal werkt.

Tot voor kort bestond projectfinanciering er uit dat een bank of fonds het hele project financierde. Daarbij werd dan vooral naar de kasstromen in de toekomst gekeken en moest een bepaald eigen vermogensdeel geïnvesteerd worden. Maar dat is veranderd.

Hybride financiering

Bij financiering van duurzame projecten komt het namelijk steeds vaker voor dat er sprake is van hybride financieringsvormen. Daarin worden meer traditionele (bank)leningen gecombineerd met bijdragen uit energiefondsen, leverancierskredieten, subsidies, crowdfundacties, lease en leverancierskrediet. Het afstemmen van dergelijke financieringsvormen vergt natuurlijk wel iets meer aandacht. Maar het resultaat is een financiering die beter aansluit op het karakter en risico van het project.

Dat komt omdat iedere financieringsvorm op een andere manier naar risico kijkt. Waarbij de verschillende financieringsvormen beter kunnen worden gekoppeld aan de verschillende risico’s van het project. Zo heeft een bank vaak een probleem met financiering van een machine zoals een WKK, terwijl een leasemaatschappij als Greening Finance daar juist op is toegerust.

De mogelijkheden die dergelijke ‘stapel’ financieringen bieden, en de rol die bijvoorbeeld lease daarin kan spelen, wordt in Nederland nog te vaak onderbelicht. Dat is jammer, omdat daardoor projecten moeizamer tot stand komen, of in sommige gevallen zelfs niet van de grond komen.

Als je, zoals wij, ervaring met meer traditionele projectfinanciering combineert met ervaring in andere financieringsvormen zoals lease, crowdfunding, leverancierskrediet en dergelijke, dan kunnen interessante financieringsoplossingen geboden worden.

Enkele praktijkvoorbeelden

In de praktijk passen we dergelijke hybride financieringsvormen vaak met succes toe. Zo waren we dit jaar bij de financiering van biogas projecten betrokken, waarbij Greening Finance via lease van o.a. gasmotoren en een drooginstallatie de financiering voor haar rekening nam, terwijl regionale subsidiegevers, fondsen en banken de financiering van de andere onderdelen voor hun rekening namen.

Bij een ander omvangrijk project hebben we door middel van een samenwerking met een regionaal energiefonds, een crowdfund actie en inbreng van equity door middel van een sale & lease back van reeds aanwezige apparatuur de financiering rond gekregen.

En bij de bouw van een productiehal heeft een bank de financiering van het vastgoed voor haar rekening genomen, terwijl wij de LED-installatie en zonnepanelen via een lease hebben gefinancierd.

Dit zijn concrete voorbeelden waarbij verschillende financieringsvormen in combinatie met lease tot een succesvol project hebben geleid. Voorbeelden van goed toepasbare oplossingen zijn:

  • WKK’s en drooginstallaties bij biogas projecten;
  • ketels en ORC’s bij biomassa projecten;
  • ORC’s en warmtepompen bij industriële bedrijven;
  • warmtepompen en houtpalletketels bij de renovatie van kantoorgebouwen, buurthuizen, zorginstellingen etc.
  • zonnepanelen en LED-verlichting bij de bouw van hallen, winkels en kantoren;
  • batterijen als opslag bij duurzame energieprojecten of in voer- en vaartuigen zoals elektrische vrachtwagens, rondvaart- en duwboten.

Sta je aan de vooravond van de financiering van een duurzaam (energie) project? Dan kan het dus zinvol zijn om wat breder te kijken naar hoe je project gefinancierd zou kunnen worden. Greening Finance denkt dan graag met je mee.

Wil je meer informatie of een vrijblijvend gesprek? Bel dan met 020-6157000 (vraag naar Alex of Frits) of mail naar info@greeningfinance.nl.

Elke maand onze laatste artikelen ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief ➜