Je hebt een financieringsvraagstuk maar de bank is niet bereid – of bij machte – om je het gewenste krediet te verschaffen. Wat doe je dan als ondernemer of onderneming? Stapelfinanciering kan in dit geval een uitkomst zijn.

De voorwaarden die banken voor een bedrijfskrediet hanteren worden – ondanks het aantrekken van de markt – steeds strenger. Hoewel zo’n 90 procent van de financieringsvraagstukken nog steeds via banken verloopt, gaan steeds meer ondernemers daarom op zoek naar alternatieven voor hun bedrijfsfinanciering. Eén van die alternatieven is stapelfinanciering.

Wat is stapelfinanciering?

Stapelfinanciering is een combinatie van meerdere financieringsvormen, zoals lease, crowdfunding, factoring, informal investors, nieuwe online kredietverleners zoals Spotcap en Qredits en de klassieke bancaire lening. De laatste vorm is vaak de meest goedkope manier om je bedrijfsplannen te realiseren. Maar, als je daar terecht kunt, dan moet je de feiten en cijfers tegenwoordig wel heel goed op een rijtje hebben. Is dat dan niet nodig bij stapelfinanciering? Jazeker! En misschien nog wel meer dan bij ‘de bank’.

Welke geldschieter past het best bij je en wat heb je te bieden als onderpand?
Over dat laatste: vaak meer dan je denkt.

Berekend op groei

Uit de praktijk blijkt dat zomaar even ‘shoppen’ bij meerdere financierende partijen vaak niet werkt. Net als bij de bank is het verstandig een gedegen financieringsplan voor ogen te hebben. In essentie komt het er op neer dat je voor elk deel van je financieringsvraagstuk de juiste partij weet te vinden. Een partij die bereid is een deel van het bedrijfsrisico op zich te nemen en liefst een partij die jou en je onderneming of project snapt. ‘Gedegen’ betekent in dit geval ook een ‘due dilligence’-plan dat berekend is op groei. Want het zou zonde zijn als je de financiering van je bedrijfsplan eindelijk rond hebt, maar dat je niet in staat bent om je succesvolle onderneming in de toekomst verder uit te bouwen.

Wat heb je te bieden?

Uit de praktijk blijkt ook dat het vinden van krediet voor je ondernemingsplannen tijd kost. Veel tijd. Zeker als je moet uitwijken naar meerdere, verschillende kredietverstrekkers. Welke geldschieter past het best bij je en wat heb je te bieden als onderpand? Over dat laatste: vaak meer dan je denkt.

Veel ondernemers vergeten vaak dat ze over een aantal afzonderlijke zekerheden beschikken die voor verschillende kredietpartijen zeer interessant kunnen zijn. Neem onroerend goed, reeds afbetaalde machines, voorraden, uitstaande rekeningen, een garantie van een aandeelhouder, noem maar op. Daarom is het wijs om vooraf goed te weten welke zekerheid je als garantie aan een bepaalde partij verleent. In veel gevallen is het slim om bepaalde assets buiten één financieringsvorm – neem crowdfunding – te houden. Simpelweg omdat andere partijen daar in de toekomst graag een nieuwe financiering op afgeven, als je bedrijf verder groeit. En zo’n zekerheid geef je nu eenmaal maar één keer weg…

Alle reden dus, om je vooraf goed te bedenken hoe je de stapelfinanciering inricht. Liefst met een partij die daar verstand van heeft, met je meedenkt en vooruit kijkt. Het zal jou en je onderneming veel tijd en geld besparen. En ervoor zorgen dat je niet stapeldol wordt…

Heb je vragen over stapelfinanciering of over een specifieke situatie?
➝ Neem vrijblijvend contact met ons op
➝ Of bel naar 020-6157000

Elke maand onze laatste artikelen ontvangen?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief ➜